Monday, November 8, 2010

MAKSIAT DAN DOSA

PENGHIJAB DOA

nenek nk berkongsi rasa

"Doa itu senjata orang Mukmin" demikian maksud hadis ygn di riawayatkan oleh Al-Hakim. Kita sering merintih dan berdoa pada Allah apabila ada sesuatu yg kita hajati atau apabila kita di timpa masalah. Namun kita sering merasakan doa yang kita panjatkan itu lambat di kabulkan.

Seolah-olah Allah tidak mendengar rintihan hati kita. Menagapa hal demikian terjadi?
Kita koreksi & muhasbah diri. Sesungguhnya doa yang tidak mustajab berpunca dari hati yang kotor.
Dosa dan maksiat yang kita lakukan telah menggelapkan hati lalu menghijab doa daripada dikabulkan. Kembali la kepada Allah. Hanya dengan penyucian hati dan taubat, Allah akan dengar rayuan dan rintihan hati kita


allah Pictures, Images and Photos


Maksiat tutup segala Pintu kebaikan

Firman Allah SWT "Dan apabila hamba-hamba Ku bertanya kepada mu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka): Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepada Ku supaya mereka menjadi baik serta betul " (Surah Al-Baqarah: ayat 186).

Maksiat juga akan menutup segala pintu kebaikan yang dibuka oleh Allah kepada umat-NYa. sebagai contoh, dengan melakukan perbuatan maksiat, tidak mustahil Allah akan menarik semula harta kekayaaan.


.

No comments: